www.kayakdmar.com

RUTES | LINKS | ESQUIMOTATGE | SEGURETAT | VIDEOS | NATURA | MATERIAL | CLUBS KAYAK | BIBLIOGRAFIA | KAYAKS |METEO

Mira les millors fotos de kayak al blog MAR DE FOTOS

Tècnica de l'esquimotatge

ESQUIMOTATGE BÀSIC

VIDEOS

ESQUIMOTATGE AMB AJUDA


 

 

 

TÈCNICA BÀSICA

L'esquimotatge és una técnica bàsica de seguretat, que permet al kayakista recuperar la posició vertical en cas de volcada i sense sortir de la piragua. Una volcada de forma inesperada del kayak és una situació de perill en funció de les condicions marítimes. Aprendre a recuperar la posició estable sense haver d'abandonar la piragua permet evitar riscos majors.

A continuació hi ha una orientació general de les fases de l'esquimotatge. Per aprendre correctament aquesta tècnica cal documentar-se amb profunditat i realitzar un curset d'aprenentatge en empreses especialitzades.

Devant una volcada inminent (per un mal cop de rem o per una onada), és important colocar-nos rapidament en la posició d'esquimotatge per assegurar les maniobres posteriors: posar el cos i el cap endavant i colocar la pala en un lateral del kayak. Ultima bocanada d'aire.

1 Amb el kayak volcat treiem suaument aire pel nas per evitar que ens entri aigua i necesitem sortir amb urgencia. Amb el nostre cos plegat cap endavant treiem la pala fora de l'aigua, agafant amb una ma (esquerra) la cullera i amb l'altra la meitat del rem.

Es molt important que la posició de la cullera sigui paral.lela a la superfície de l'aigua. Aixó és bàsic per obtenir un impuls correcte.

Amb aquesta posició del rem tindrem més moviment de palanca per fer el gir.

 

 

 

2 S'inicia el movimient de rotació de tronc i braços cap endarrera i lateralment, "escombrant" amb la cullera de la pala la superfície de l'aigua.

 

 

 

 

3 Quan hem fet una rotació de més de 90º, l'impuls de la pala i un fort cop de caderes permet començar a treure el cos fora de l'aigua. En aquest moment el tors i el cap estaran inclinats cap enrrera per facilitar la sortida en baixar el centre de gravetat.

Punt important : moviment brusc de caderes per redreçar el cos.

 

 

 

 

4 El kayak ja està practicament en la seva posició habitual i el nostre cos segueix pujant amb el tors endarrerit i el cap molt enganxat a l'espatlla. Un impuls final acaba d'aixecar el nostre cos i ja haurem acabat l'esquimotatge.

 

 

 

Una seqüència fotogràfica permet veure algunes fases de l'esquimotatge :

Un esquimotatge amb un "skin kayak" de qajaq japan, a l'estil esquimal :

VIDEOS ESQUIMOTATGE EN KAYAK DE MAR

Aquí tens alguns videos d'esquimotatge al mar i a la piscina (si en tens envia'ls):


Esquimotaje en piscina por Alfonso

Esquimotaje en mar by Ruben

Esquimotaje sin manos enviado por http://kayakompostela.blogspot.com

Esquimotaje en piscina by Alfonso

Esquimotaje en piscina by Alfonso

Esquimotaje en kayak de mar (Sebas) a Mallorca

Esquimotaje múltiple en kayak de mar
 
   
   

ESQUIMOTATGE AMB AJUDA

Pot passar que en una volcada perdem la pala, o simplement no dominem correctament la tècnica de l’esquimotatge, fent que tornar a la nostra posició més estable sigui més difícil. Si navegem amb un company aprop, aquest haurà de venir ràpidament fins la nostra posició i col.locar la seva piragua al costat de la nostra per tal d’ajudar-nos a fer l’esquimotatge.

Hi ha diverses possibilitats :

Amb les dues piragues unides en paral.lel treiem els dos braços fora de l’aigua per trobar el rem del company, que l’haurà posat travessant els dos kayaks. Hem d’esquimotar per costat on el nostre company ens agafi de la mà i tinguem un bon recolzament.

 

Ens agafem amb les dues mans al rem i iniciem el gir ràpid de cadera-tors-coll-cap. Un moviment brusc de caderes és el primer pas per iniciar la sortida. També un bon recolzament en el rem del company és imprescindible per poder sortir de l’aigua i recuperar la posició inicial.

 

Una altra variant d’aquest esquimotatge asssitit comença amb les dues piragues col.locades perpendicularment (en forma de “T”).

Igualment, des de sota l’aigua hem de trobar la proa del kayak del company (també treiem els dos braços fóra i palpant la piragua). A partir d’aquí el moviment de caderes i cos és el mateix que abans.

 

 

Un cop de cadera enèrgic permet girar el kayak fins la seva posició normal de flotació. El darrer impuls (amb el recolzament sobre la piragua) ens farà recuperar la verticalitat del kayak.

 

 

    

 

Un punt de recolzament i un cop de cadera

és molt important per poder recuperar la posició vertical

 

 

 Existeixen altres elements que ajuden a fer un esquimotatge :

  • Un flotador de pala pot ajudar a esquimotejar en cas de pèrdua del rem

  • Elements autoinflables per aire comprimit (Back Up)

  • Les propies mans poden servir per esquimotejar sense pala (requereix una bona técnica)

  • Qualsevol punt de recolzament extern i estable : pala d'un company, extrems de la piragua d'una altre kayakista, una boia flotant.

 

Obrir document sobre tècniques de rescat en kayak

 

Podeu consultar altres tècniques de rescat i autorescat en el document .pdf clicant en la foto :

 

 

No deixeu de visitar amb tranquilitat la web de Qajaq jpn per gaudir de les antigues i actual tècniques esquimals per fer l'esquimotatge. Els videos i les animacions ajuden a entendre les maniobres d'un esquimotatge esquimal.

 


Inici Esquimotatge


Ruben Adalia Masats © octubre 2007, kayak de mar
www.kayakdmar.com